Kosa

TRANSPLANTACIJA KOSE

Transplantacija kose mogla bi se opisati kao „trajno rešenje za gubitak kose“. Transplantacija kose je mikrohirurški postupak koji se izvodi u hirurškom okruženju. ‘Mikrohirurškim zahvatom’ ističemo da će se za razliku od tradicionalne hirurgije postupak
4-6 Sati

Trajanje operacije

Lokalna

Anestezija

Trajni

Rezultati

10-14 Dana

Vreme oporavka

3 Dana

Prosečan boravak u Turskoj:

Nepotreban

Boravak u bolnici

OPŠTE INFORMACIJE

Transplantacija kose mogla bi se opisati kao „trajno rešenje za gubitak kose“. Transplantacija kose je mikrohirurški postupak koji se izvodi u hirurškom okruženju. ‘Mikrohirurškim zahvatom’ ističemo da će se za razliku od tradicionalne hirurgije postupak

Operacija transplantacije kose izvedena pravilno, trajno je rešenje za one koji pate od androgenetske alopecije takođe poznata kao „ćelavost muškog uzorka“. Osim toga, ako imate ožiljke na glavi ili ste izgubili kosu zbog raznih vrsta bolesti kose, možete sigurno da se podvrgnete i operaciji transplantacije kose.

Koji Su Uzroci Gubitka Kose?

Mnogo je faktora i pokretačkih elemenata koji su uključeni u uzroke gubitka kose. Gubitak kose, kao jedno od najčešćih pitanja i problema našeg vremena, može se dogoditi zbog genetske predispozicije, hroničnih bolesti, nezdrave ishrane, previše frizure i mnogih drugih pokretačkih faktora. Možemo ispitati slučajeve gubitka kose u dve kategorije: gubitak kose muškog uzorka i gubitak kose ženskog uzorka.

Androgenetska alopecija, poznata kao gubitak kose muškog uzorka, može se pojaviti tokom ranih dvadesetih godina, posebno na vrhu i prednjoj traci glave za nekoliko godina, što rezultira gubitkom kose. Uzroci ćelavosti muškog uzorka povezani su sa genetskom infrastrukturom.

Dok je gubitak kose ženskog uzorka uobičajeno stanje koje se može primetiti u 1 od 10 žena u svetu. Tip gubitka kose koji karakteriše tanku, slaba kosu i posebno izrazit gubitak u liniji za odvajanje kose može se tretirati modernim i efikasnim rezultatima transplantacijom kose.

Prvo treba ispitati i utvrditi temeljni pokretački faktor gubitka kose. Nakon toga treba razmotriti razuman tretman. Tada se može proceniti najprikladnija transplantacija kose. Ako se utvrde hormonalna oboljenja ili nedostatak vitamina, minerala ili bilo koje druge supstance, najbolja opcija je da pokušate lečiti gubitak kose nehirurškim lečenjem.

Kriterijumi Za Izbor Donorske Regije

Određivanje folikula zdravih dlaka prihvatljivih za prenos jedna je od najvažnijih tema postupka transplantacije kose. Shodno tome, donorska regija – područje s kojeg će se prikupiti dlačni folikuli, mora se odrediti tokom ispitivanja. Folikularne jedinice koje su dostupne za prebacivanje, uklanjaju se iz područja potiljaka. Ako ovo područje ne daje željenu količinu, pregledavaju se brada, područje brade i na kraju leđa, ramena, noge ili grudi. Određivanje donorske regije je jedan od kritičnih koraka za efikasno planiranje procesa.

Prvo, da bismo utvrdili da li postoji dovoljna količina zdrave kose, proverimo područje pacijenta. Ako nema dovoljno folikula dlake za ekstrakciju u stražnjem dijelu glave, tada je područje iz kojeg treba dobiti podršku brada. To je oblast gde se dobijaju najkvalitetniji rezultati u pogledu donorskoj regiji. Donorska regija u grudima je alternativa koju treba razmotriti, ali pošto je svaki tip kose tela različit, potrebno je izvršiti prethodnu analizu. Poslednja opcija koja treba da se proveri su donorska regija leđa i nogu. Baš kao i u grudima, i na ovom su mestu folikuli dlake drugačije strukturirani od onih na glavi. Stoga bi se prikupili najprimjereniji i dostupni folikuli uzimajući u obzir pacijentovo odobrenje i udobnost.

FUE Transplantacija Kose

FUT transplantacija kose počela je biti popularna sredinom devedesetih tehnikama koje se praktikuju širom sveta do danas. Transplantacije kose sprovedene FUT metodom tokom devedesetih preuzete su FUE metodom koja je razvijena početkom 2000-ih i uvedena 2005. Iako se tehnika neprekidno razvija sa daljnjim usavršavanjem, osnovni principi FUE ostaju isti . Danas se FUE tehnika i dalje smatra najnaprednijom tehnikom hirurške transplantacije kose. Zahvaljujući najnovijoj modernoj tehnici FUE, osobe koje dožive gubitak kose mogu dobiti prirodnu kosu.

Tehnike transplantacije kose

  • Klasičan FUE (putem mikro motora)
  • Robotski FUE
  • DHI tehnika (FUE izvedena sa Choi implantatima)
  • Sapphire FUE (FUE izveden sa safirnim sečivima)

Faze Procesa Transplantacije Kose:

1. Konsultacije: Ovo je korak u kojem lekar razvija plan operacije pacijenta i dizajnira  liniju vaše nove kose.

2. Priprema: Ovaj korak uključuje procese sterilizacije mesta rada i primenu lokalnih anestetika.

3. Ekstrakcija: Postupak izdvajanja dlačica sa donorskih područja pacijenta.

4. Kreiranje regije primaoca: Ovo je stvaranje kanala u regiju na kojoj kosa nedostaje ili je prorijeđena, prateći smer postojećih vlakana na istom području.

5. Transplantacija: Ovo je akcija postavljanja grafta na mesta primaoca pod pravim uglom u odnosu na pravac kose.

6. Postoperativni proces: Ovaj korak uključuje procese čišćenja rana na presađenom mestu i PRP seanse terapije da bi se ubrzao proces zarastanja operacije.

7. Postoperativna nega i pranje kose: Ovo je postupak pranja koji treba nanositi 15 dana. I donorsko i presađeno područje su osetljivi tokom ovog perioda, pa je izuzetno važno pratiti postupak pranja sa posebnom pažnjom.

DHI Tehnika implantacije i CHOI olovka za implantaciju 

Neki ga definiraju kao najnoviju metodu u transplantaciji kose, drugi tvrde da je to samo marketinški trik, dok neko drugi opisuje tehniku kao; FUE kod implantara.

Međutim, naš cilj ove studije je da ostanemo objektivni i razumemo kratko i jasno kako postupak zapravo deluje.

Nasuprot FUE metodi, tokom DHI metode implantacije istovremeno se izvode mesta i implantacija grafta, tj. Ekstrakcija i implantacija se kombinuju kao deo procesa u jednom ili dva koraka, ugrađujući izvađene folikule dlake direktno u područja prijema bez potrebe za stvaranjem ureza kanala na području donora upotrebom olovke za implantaciju (Choi) koja ima šuplju iglu povezanu s kadom i uređajem za klip. Zbog toga se DHI postupak naziva i Choi metodom.

Frequently Asked Questions

ONLINE REZERVACIJA

Izgledaj najbolje. Osećaj se najbolje.


ONLINE REZERVACIJA

Izgledaj najbolje. Osećaj se najbolje.


offer-icon